SAFETYLIT WEEKLY UPDATE

We compile citations and summaries of about 400 new articles every week.
RSS Feed

HELP: Tutorials | FAQ
CONTACT US: Contact info

Search Results

Journal Article

Citation

Kahraman MS, Çokamay G. Psikiyatr. Guncel Yaklasimlar 2016; 8(4): 321-336.

Vernacular Title

Aile İçi Şiddet ve Çocuklar Üzerindeki Etkileri: Temel Kavramlar, Güvenlik Planı Hazırlama ve Alternatif Tedavi Model Örnekleri

Copyright

(Copyright © 2016, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi)

DOI

10.18863/pgy.253438

PMID

unavailable

Abstract

Domestic violence is defined as coercive and controlling behaviors that family members show toward each other. These behaviors are frequently seen as repetitive behavior patterns. Research indicates that many domestic violence incidents happen in the presence of children. Being exposed to domestic violence or witnessing domestic violence has similar emotional-behavioral problems in children. In this article, we emphasized different reactions of children to domestic violence within different age groups. Safety planning is a commonly used method in Western cultures for professionals either working with adult victims or child victims of domestic violence. Unfortunately, the importance of safety planning is not yet utilized in Turkey. In this article, the phases of safety planning and three different alternative treatment methods that have been proven successful for working with children who were exposed to domestic violence are explained.

Keywords: domestic violence, children, safety planning, treatment models


Language: tr

Vernacular Abstract

Aile içi şiddet bir aile bireylerinin birbirlerine karşı uyguladığı birtakım saldırgan ve kontrolcü davranışlar olarak tanımlanmaktadır ve bu davranışlar sıklıkla tekrarlayıcı davranış kalıpları olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırmalar şiddet olaylarının büyük bir kısmının çocukların gözleri önünde yaşandığını ortaya koymaktadır. Aile içi şiddete doğrudan maruz kalma ya da tanık olma çocuklarda benzer duygusal-davranışsal sorunlarla sonuçlanmaktadır. Bu makalede aile içi şiddete maruz kalan farklı yaş gruplarındaki çocukların verdikleri farklı tepkilere değinilmiştir. Güvenlik planı hem çocuklar hem de aile içi şiddet mağdurları için Batı kültürlerinde sıklıkla kullanılan ancak Türkiye'de henüz yaygın bir şekilde kullanılmadığı gözlenen bir yöntemdir. Bu makale kapsamında güvenlik planı hazırlama aşamaları ve şiddete maruz kalan çocukların tedavisinde kullanılabilecek alternatif tedavi modelleri aktarılmıştır.

Anahtar Kelimeler: aile içi şiddet, çocuklar, güvenlik planı, tedavi modelleri

NEW SEARCH


All SafetyLit records are available for automatic download to Zotero & Mendeley
Print