SAFETYLIT WEEKLY UPDATE

We compile citations and summaries of about 400 new articles every week.
RSS Feed

HELP: Tutorials | FAQ
CONTACT US: Contact info

Search Results

Journal Article

Citation

Yilmaz S, Zinnur Kılıç E. Turk. Psikiyatri Derg. 2015; 26(3): 197-203.

Vernacular Title

Çocuklar İçin Anksiyete Duyarlılığı İndeksi’nin Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenilirlik Çalışması

Copyright

(Copyright © 2015, Turkiye Sinir ve Ruh Sagligi Dernegi)

DOI

unavailable

PMID

26364174

Abstract

OBJECTIVE: Anxiety  sensitivity  (AS)  refers  to  the fear of anxiety-related sensations. The aim of the present study is to investigate the validity and reliability of Childhood Anxiety Sensitivity Index (CASI) and adapting it into Turkish.

METHOD: The study group consisted of 328 healthy individuals whose age between 8-15 years old. All subjects included in the study filled  out  the  Childhood Anxiety Sensitivity Index (CASI) and the State-Trait Anxiety Inventories for Children (STAI-C).

RESULTS: The CASI was found to be significantly related to both trait and state anxiety scores (r=0.42 and r=0.32, respectively). It had a high internal consistency (Cronbach a= 0.74) and good test-retest reliability (r= 0.77, p< 0.001). Explorotary factor analyses showed that the  CASI  is  comprised  of  6 lower-order  factors. However, CASI subfactors was established according to literature as a three factor model: physical, cognitive and social.

CONCLUSION: According to the present study, the CASI Turkish version was shown to be a valid and a reliable scale.


Language: tr

Vernacular Abstract

Anksiyete duyarlılığı (AD) Reiss ve McNally (1985) tarafından geliştirilmiş bir kavram olup, bireylerin anksiyete ile ilişkili duyumlardan ne düzeyde rahatsız olduklarını ve bu duyumları fiziksel, psikolojik veya sosyal açıdan ne kadar tehdit olarak algıladıklarını ifade etmektedir. AD anksiyete ile ilişkili bir kavram olmakla birlikte, AD’nin beklentisel (süreklik) ve durumluk anksiyeteden farklı olan ilerleyen dönemde oluşabilecek anksiyete bozukluğunu öngördüğü ve görece değişmeyen yapısal bir özelliği ifade ettiği varsayılmaktadır (McNally 1996). Bu konu ile ilgili yapılan çalışmalar AD’nin genetik temelleri olduğu, ayrıca otonom sinir sistemi işlevleri ile bağlantısı bulunduğunu göstermiştir (Stein ve ark. 1999, Schmidt ve Zvolensky 2007, van Beek ve Griez 2003).

AD’nin öncelikli olarak panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu gibi anksiyete bozukluklarına yatkınlık ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Bununla birlikte, yakın zamanda yapılan çalışmalar AD’nin alkol/madde bağımlılığı, depresyon, davranım bozukluğu gibi durumlarda da koruyucu ya da tetikleyici etkilerinin olduğunu göstermiştir (Mantar ve ark. 2011, Kılıç ve ark. 2008, Bilgiç ve ark. 2013).

Erişkinlerde anksiyete duyarlılığı ile ilişkili en sık kullanılan ve üzerinde çalışılmış olan ölçek Anksiyete Duyarlılığı İndeksi’dir (ASI) (Reiss ve ark. 1986). Bu ölçek anksiyetenin kişide ortaya çıkardığı duyumlara ilişkin sorular içerir ve tüm maddelerin toplamı ile AD toplam puanı saptanmaktadır. Türkçeye çevrilmiş formunun geçerlik güvenilirlik çalışması yapılmıştır (Ayvaşık 2000). Başlangıçta ASI kendi içinde bütünlüğü bulunan bir yapı olarak kavramsallaştırılmış olsa da, sonraki yıllarda yapılan çalışmalar alt faktörlerin olduğunu desteklemiş ve son olarak sosyal, bilişsel ve fiziksel alt faktörleri değerlendiren ölçekler oluşturulmuştur (Taylor ve ark. 2007). Üç alt faktöre sahip olan Anksiyete Duyarlılık Ölçeği-3’ün ülkemizde de geçerlik ve güvenilirlik çalışması yapılmıştır (Mantar ve ark. 2010).

Çocuklar için Anksiyete Duyarlılığı İndeksi (ÇADİ) ise Silverman ve arkadaşları (1991) tarafından geliştirilmiştir. 6-17 yaş arası okul çağı çocuklarına yönelik hazırlanmış olan 18 maddelik bu ölçek çocukların anksiyete ile ortaya çıkan bedensel duyumlarından ne kadar korktuklarını puanlamalarına dayanır. Erişkin ölçeği ile arasındaki en önemli fark maddelerin ve puanlamanın daha basit oluşudur. Başlangıçta tek faktör olarak değerlendirilse de, daha sonra çeşitli sayılarda alt faktörlerden üretilen alt ölçekler olduğu öne sürülmüştür. Son yıllarda yapılan çalışmalarda erişkindekine benzer şekilde bilişsel, sosyal ve fiziksel faktörlerden oluşan 3 faktörlü model kullanılmaktadır (Silverman ve ark. 2003, Adronetto ve ark. 2008).

Bu çalışmada Çocuklar için Anksiyete Duyarlılığı İndeksi’nin Türkçeye uyarlanması amaçlanmıştır.

NEW SEARCH


All SafetyLit records are available for automatic download to Zotero & Mendeley
Print